Zapobiec utracie wody ze skóry
Naturalny składnik skóry, podstawowy element cementu komórkowego - ceramid. Wraz z wiekiem zmniejsza się ich ilość w skórze, konieczna jest więc jego zewnętrzna suplementacja. Odpowiednie dawki ceramidów zapobiegają utracie wody i dbają o prawidłowy
Działalność ceramidów stosowanych w preparatach kosmetycznych nie jest obecnie szczegółowo poznane. Badania mikroskopowe skóry poświadczyły, że poddawanie jej kosmetykami sfingolipidowymi może spowodować formowanie lipopodobnych struktur w warstwie rogowej. W wyniku stosowania preparatów które zawierają ceramidy, uzyskuje się lepsze nawodnienie - związane jest z wytworzeniem przez miejscowo wykorzystane tłuszcze warstwy okluzyjnej, ograniczającej odparowywanie wody ze skóry. Dodatkowo ceramidy wypełniają brakujące naturalnie obecne w skórze ceramidy. Bardzo dużo danych jest dostępnych na forum / forach specjalistycznych oraz w licznych publikacjach z zakresu
kosmetologiikosmetyki. Można również zdobyć informacje wyszukując odpowiednie szkolenia kosmetyczne lub szkolenia dla kosmetologówZ tego względu powstały preparaty do włosów zawierające w swym składzie ceramidy. Zastosowanie ceramidów w wyrobach kosmetycznych do włosów wzmaga spoistość komórek włosa, modyfikuje właściwości jego powierzchni, czyniąc ją bardziej hydrofobową, zmniejsza utraty białka podczas mycia, zwiększa odporność na szkodliwe działanie promieniowania ultrafioletowego, również wpływa na lepszy wygląd włosów, w wyniku czego włosy są gładkie i lśniące. Ceramidy tworzą odporny mur chroniący skórę; ochraniają ją przed ucieczką wody i wzmagają jej absorpcję, regulują przenikanie przezskórne (np. wody, kosmetyków) W warstwie rogowej skóry człowieka określono siedem tego typu związków (1, 2, 3, 4, 5, 6I, 6II). Aminy wyodrębnione z tych ceramidów wykazują różnice w długości łańcucha oraz etapem jego nienasycenia. Zbadano również zawartość kwasów tłuszczowych w ceramidach skóry człowieka i określono ich około 15.W przemyśle ceramidy w postaci czystej otrzymywane są przez wielostopniową ekstrakcję materiału zwierzęcego (mózg zwierząt). Praca kosmetologów, technologów ma na celu wytworzenie jak poprawnej formy ceramidu. Niewielkie ich ilości występują również w roślinach (słonecznik) oraz w drożdżach. Jednakże pozyskiwanie z roślin, ze względu na niewielką zawartość ceramidów, jest nieopłacalne.
Ceramidy można również otrzymać w wyniku reakcji chemicznych. Powstają związki podobne do naturalnych ceramidów tzw pseudoceramidy. Ceramidy jako naturalny składnik lipidów skóry, główny składnik cementu w warstwie rogowej. Wykorzystywane obecnie powszechnie w kosmetologii i kosmetyceSkładnikami cementu są ceramidy 40%, cholesterol 25%, siarczan cholesterolu 10% a także wolne kwasy tłuszczowe 25%. Dzięki takim proporcjom tworzy się budowa ciekłokrystaliczna, która decyduje o zapobieganiu utracie wody w skórze. Ceramidy tworzą się w warstwie kolczystej i ziarnistej, gdzie w początkowej fazie tworzy się glikoceramid. W podczas zachodzących w skórze przemian enzymatycznych odłącza się z jego cząsteczki reszta węglowodanowa, w efekcie, w najbardziej powierzchownej warstwie rogowej naskórka są obecne w głównej mierze ceramidy, z kolei glikoceramidy występują tylko w niewielkich ilościach. Kwestia ceramidów jest bardzo często poruszana podczas targów kosmetycznych, konferencji. Każdy kosmetolog zna bardzo dobrze działanie związków ceramidowych w kosmetykach
Tagi: praca stowarzyszenie kosmetolog kosmetyki kosmetologia ogłoszenia targi sprzęt receptariusz studia
Artykuły o podobnej tematyce:
łódzki portal
łódź forum
łódzkie forum
łódzki portal
łódzkie forum
Aktywność robotów sieciowych: Google: 12, MSN: 0, Yahoo: 6